Er zijn vele manieren om te beginnen met photoshop.
Ik heb hier tekst en foto’s gebruikt om de eerste stappen uit te leggen. Er zijn ook vele video’s die duidelijke uitleg geven, zoals bijvoorbeeld (in de Engelse taal):

Photoshop voor beginners tutorial

  1. Meld je aan bij Photoshop voor een Adobe ID.
  2. Log in met je Adobe ID
  3. Open een Bestand, bijvoorbeeld via Bestand-Zoeken in Adobe Stock…

adobestock

In Adobe stock kan je foto’s kopen, maar je kan ook een gratis Adobe stock foto downloaden.

Gratis Adobe stock foto
Gratis Adobe stock foto

4. Zoek een afbeelding op basis van een zoekwoord, zoals ‘huis’, ‘fiets’, ‘schoen’. Na het invoeren van jouw zoekterm, krijg je een overzicht van beschikbare afbeeldingen. Je kan ook een eigen afbeelding openen.

5. Aan de linkerkant van je scherm zie je het gereedschap waarmee je kan werken. Zo kan je met de bovenste pijltjes objecten (selecteren en) ‘Verplaatsen’.  De stippellijntjes daaronder vormen gezamenlijk het ‘rechthoekig selectiekader’. En het derde gereedschap van boven in de ‘Lasso’. Door te experimenteren met Photoshop wordt je vanzelf vertrouwd met de namen van de gereedschappen en de werking ervan.

Let op: indien je op een klein scherm werkt, zie je wellicht niet alle gereedschappen. In onderstaande afbeelding zie je bij de onderste rode pijl dat het gereedschap Pen zichtbaar is, maar de gereedschappen Tekst, Rechthoek en Zoomen niet. Zie afbeelding hieronder.

Photoshop gereedschap zichtbaar maken
Photoshop gereedschap zichtbaar maken

Photoshop gereedschap zichtbaar maken

Indien je alle gereedschappen zichtbaar wilt maken, klik dan op de >> pijltjes die je ziet naast de rode pijl, bovenin de afbeelding. Daardoor komen de gereedschappen naast elkaar te staan, in plaats van onder elkaar. Probeer het maar eens. Het resultaat ziet er als volgt uit:

Photoshop gereedschap zichtbaar maken
Photoshop gereedschap zichtbaar maken

Photoshop Snelle Selectie

Je kan nu meteen aan de slag. Ge direct naar de uitleg over Photoshop Snelle Selectie. Veel plezier met Photoshop! Een laatste advies: probeer zo veel mogelijk functies en gereedschap gewoon uit. Daarbij zul je fouten maken en mede daardoor veel (on)mogelijkheden van Photoshop ontdekken!