Met plugins kan jij jouw website naar jouw eigen eisen en wensen gaan inrichten. Er zijn vele duizenden plugins beschikbaar. Er zijn veel gratis plugins en er zijn ook plugins waarvoor je een (meestal klein) bedrag moet betalen. Zodra jij in het Dashboard klikt op Plugin, verschijnt de volgende pagina:

Wordpres Plugin Menu
Wordpres Plugin Menu

Boven aan de pagina zie je de button ‘Nieuwe Plugin’:

Wordpress Nieuwe Plugin installeren
WordPress Nieuwe Plugin installeren

Zodra je er op klikt, zie je een scherm dat de meeste gebruikte plugins toont (dit kan in de loop der tijd wijzigen. Jouw scherm kan (dus) andere plugins tonen):

Wordpress nieuwe plugin installeren

Op dit moment wil jij de plugin Jetpack (van WordPress) installeren. Deze plugin wordt links onder getoond. Indien jij de plugin niet ziet, kan jij rechts bovenin Zoeken naar de plugin. Type het woord ’Jetpack’ in het zoekveld en druk op de Enter toets. Dan verschijnt Jetpack vanzelf.

Klik bij de Jetpack plugin op de button ‘Nu installeren’. De voortgang van de installatie wordt als volgt weergegeven:

Jetpack installatie

Klik op ‘Plugin activeren’. Dan verschijnt de melding dat Jetpack installatie bijna klaar is:

Jetpack bijna klaar

Jetpack plugin moet nog verbonden worden met uw WordPress account. Klik op ‘Verbind met WordPress’. Het volgende scherm wordt getoond:

jetpack verbinden met WordPress
jetpack verbinden met WordPress

Indien jij geen WordPress account hebt, dien jij er eentje te maken. (Dit is gratis. Ga naar www.wordpress.com om te registreren.) Klik op Toelaten. In enkele gevallen kan jij de volgende foutmelding krijgen:

JetPack installatie Foutmelding
JetPack installatie Foutmelding

Handel dan als volgt: In de adres balk haalt u alle tekst weg die staat vermeld achter uw domeinnaam (in dit geval www.foodtruck24.nl) en druk op enter. De website layout ziet er dan als volgt uit:

Standaard WordPress web layout
Standaard WordPress web layout

Na succesvol installeren, moet jij de plugin nog activeren.

JetPack Plugin Activeren
JetPack Plugin Activeren

Klik op ‘Activeer Nu’. Na het activeren ziet er Jetpack plugin er ongeveer als volgt uit. Jetpack wordt regelmatig geupdate, waardoor de volgorde van de features kan wijzigen. Ook kunnen er nieuwe features bijkomen.

Dan verschijnt:

Jetpack Installatie gereed
Jetpack Installatie gereed

Wij gebruiken in dit stappenplan de basis installatie van Jetpack. Niet alle onderdelen van Jetpack en de werking ervan worden hier behandeld. Daarvoor is een apart E-book beschikbaar. (Neem contact op met Ronald Scheer om deze gratis te ontvangen.)

Indien je zou kijken in je Dashboard bij Plugins, dan zou je zien dat Jetpack in het overzicht staat vermeld, zoals hieronder:

Jetpack zichtbaar in Pluginn
Jetpack zichtbaar in Pluginn overzicht na Installatie

Gefeliciteerd! Je bent nu klaar om verder te gaan naar het volgende onderdeel!